“Kiselo grozdje” i “slatki limun” je mehanizam odbrane koji mnogi od nas veoma često koriste, kako bi sebi na racionalan način “opravdali” zašto nešto rade ili ne. Da pojednostavim, kiselo grozdje predstavlja pokušaj da se umanji značaj nečeg ili nedostignutog uspeha dok je druga strana medalje slatki limun koji predstavlja veličanje ili ulepšavanje nečeg što nije baš tako vredno ili dobro.

Rekla bih da je ova racionalizacija psihološki “make up” koji jer služi da stvarnost obojimo i ako zapravo nije, a da nešto što nam je i bitno umanjimo vrednost jer se plašimo promene. Kroz ovaj make up života čuvamo svoje samopoštovanje, zamaskiramo nesigurnost, razrešimo se tenzije, neprihvatamo odgovornost, dozvoljavamo strahu da nas vodi… Jednom rečju falsifikujemo stvarnost. Ako ste u ovakvoj situaciji i vrtite sebe u krug, izmedju željenog i realnog, promena se može dogoditi onda samo kad ste svesni situacije.

Kako da planirate put u New York ako ne znate gde se nalazite? Kako da negde stignete ako ne krenete?

Na put možete krenuti samo sa mesta na kom se trenutno nalazite, a to je mesto spoznaje da su okolnosti takve kakve jesu, da ih realno sagledate. Ponekad je potrebno sebi dati i vreme, i to je ok. Medjutim koliko i šta ćete raditi za to vreme? Ako ništa ne radite opet ste u istoj traci.

Koliko puta ste se osećali zapetljano u nešto što vam ne prija, nešto što vas ne ispunjava? Koliko zaista živite svoj život? Koliko se odričete sreće i zbog čega?
Upravo zbog ovih pitanja koja postavite sebi bitno je da odlučite svesno da date vrednost onome što vam je važno, onome što vas ispunjava, neguje, i pomaže da se razvijate.
Napuštanjem i odlaskom iz nečega gde niste srećni ili pak više niste nego što jeste, prestajete da žrtvujete svoj autentičan život. Udaljiti se od toksičnih ljudi, osloboditi se loših navika, izaći iz loše veze ili braka, napustiti posao koji vas guši…sve je to nešto što dolazi kad razmislite, ali realno.
Medjutim to u praksi baš nije tako jednostavno i ako bi svako želeo da živi dobro u svom srcu, često se zaglavi pred odlukom, jer je sa druge strane strah od nepoznatog i zato jer maku up maskira realnost.

Da li je ovaj mehanizam vredan vašeg života?

Promena nije faza to je proces, kao što seme proklija i izadje na svetlost. Promena je proces sažet od malih koraka, od kojih je najvažniji prvi jer odredjuje smer vašeg kretanja, vašeg života.

Zato razmislite i krenite, idite da razmislite gde ste, ili idite jer ste razmisli da ne želite više tu da budete gde ste sad. U svakom slučaju, niko osim vas ne može da vas odvede tamo gde (ne) želite da budete.