Verovatno ste puno puta čuli izraz “control freak”, koje bi adekvatno objašnjenje ili prevod bio za to? Za mene su to osobe koje prenaglašeno vole da je sve ili svi pod njihovom kontrolom. U koliko to nije ove osobe imaju utisak da će nastati haos, kao da im život izmiče. Zbog toga su ove osobe oni koji znaju sve najbolje, oni su ti koji o svemu treba da odlučuju jer je tako najbolje. Njima nije primarni cilj kontrola drugih već oni zbog nedostatka vere u druge da će uraditi nešto kako su oni zamislili te oni neće držati sve konce u rukama. Ove osobe takodje ne vole iznenadjenja, jer nemaju vere ni u sebe da će u novo nastaloj situaciji umeti da se snadju. Ljudi sa velikom potrebom da kontrolišu sve, troše veliku količinu energije na planiranje, proračunavanje, predvidjanje, i konstruisanje varijanti mogućih ishoda, a najčešće negativnih. Medjutim, kontrolisati život je isto kao i držati pesak i stiskati šaku. Da ironija bude još veća niko od nas ne može 100% kontrolisati i predvideti, zbog čega ove osobe dolaze često u konflikt jer misle da već znaju šta neko misli, i najčešće oni tvrde da su uvek u pravu.

Šta je to što zapravo stoji iza te kontrole? Zbog čega bi neko tako kontrolisano doživljavao život? Odgovor leži u nesigurnosti u sebe, nedostatku samopouzdanja i strahu. A znamo da kad nas strah vodi kroz život može nas odvesti u depresivna stanja ili panične napade. Što utiče na kvalitet života i medjuljudske odnose. Kontrola je tihi ubica svakog odnosa i odnosa sa samim sobom.

Strah, kontrola, nesigurnost…

Kako izaći iz ovog začaranog kruga?            

Jednostavno, dozvolite stvarima da se dese, prepustite se i nadajte najboljem. Dajte nešto od sebe da biste dobili. Ako dozvolite stvarima da se dese i pristanete na rizik dobićete radost i slobodu. Kad shvatite da ste ok osoba čak i ako neko ne odobrava vaše postupke.
Kad god vidite sa neko ima izrazitu potrebu za kontrolom pitajte ga zbog čega se plaši? Zašto misli da nije vredan nekog ili nečeg? Ima li realan dokaz da će nešto baš tako biti?
Prihvatite nesigurnosti i imajte strpljenja, jer sve vremenom dodje na svoje i verujte u dobar ishod.
Da li ste “kontrolor” ili vas neko kontroliše?