Čula sam danas neku pesmu gde u jednom delu kaže ” i bogati plaču” ova rečenica me je asocirala na to da moze da oslika kako spoljašnji faktori, kao što su status, novac, moć ili titule nisu ono što će nam osigurati kvalitetan život.

 

Odnosi prema sebi i drugima jesu ključ našeg zadovoljstva. Bilo to partnerski, prijateljski, odnos na relaciji roditelj dete, kolegijalni odnosi.

 

Svi smo mi socijalna bića, ako se osvrnemo na naše bazične potrebe, na lestvici ljudskih potreba je i ljubav, pripadanje, poštovanje i sigurnost.

Zdravi odnosi se temelje na zadovoljenju ovih potreba.

 

Svima nama je potrebna ljubav, pripadanje, poštovanje i sigurnost. Od toga kako se odnosimo prema sebi ali i drugima zavisiće i naši odnosi.

 

Gradeći zdrave odnose upravo na ovim našim potrebama, osećaćemo se sigurnim da budemo ono što jesmo, prihvatimo druge i sa njima se povežemo.

 

Često negiranje ovih potreba ili strah i neka naša uverenja nas blokiraju i ne dozvoljavamo sebi da se povežemo sa drugima.

 

Biti otvoren prema drugima i prema sebi, povezivanje je ključ zdravih odnosa. A psihoterapija je način koji nam pomaže u tome.

 

Kakav je kvalitet vaših odnosa?

 

Tanja Todorović

Psihoterapiju I psihološko savetovanje sa mnom možete zakazati na broj 062 163-14-48 ili porukom u inbox

 

#odnosi #psihoterapija #veza